Ädelmetaller spotpris världsmarknadspriser i SEK/gram Guld 773,96 kr -0.24% Silver 9,73 kr -1.90% Platina 317,68 kr -1.07% Palladium 300,65 kr -0.79%
Bra pris oavsett vikt Direktbetalning via Swish eller insatt på konto Inga dolda avgifter Möjlighet att sälja över disk Kontrollerade vågar

Silver som bakteriedödare i kläder

dec 7, 2012 by Lars Lundbäck // Kommentarer inaktiverade för Silver som bakteriedödare i kläder

BBC skriver i en artikel, genom att tillsätta små silverpartiklar i kläder kan dålig lukt avlägsnas. Tekniken att använda silver som bakteriedödare är i sig inte ny och har funnits i mer än hundra år. Att använda det till kläder för att avlägsna lukt är däremot ett relativt nytt användningsområde.

Forskare varnar samtidigt att användandet kan få skadliga effekter för miljön. Den svenske forskaren Rickard Arvidsson varnar i artikeln att allt för stora koncentrationer silver i kläder kommer innebära stora koncentrationer i rötslammet vid reningsanläggningar. Något som kan innebära att silvret i sin tur därifrån kan läcka ut i jordbruket och skada viktiga organismer.

Artikeln uppmärksammar också att silver är sällsynt. Att vissa beräkningar tyder på att globala tillgångar av silvret kan ha utarmas inom 30 år.

Även för oss med silver passion, kan vi tänka oss betydligt bättre användningsområden än strumpor.


Comments are closed.