Ädelmetaller spotpris världsmarknadspriser i SEK/gram Guld 774,88 kr -0.12% Silver 9,86 kr -0.60% Platina 319,53 kr -0.49% Palladium 302,20 kr -0.28%
Bra pris oavsett vikt Direktbetalning via Swish eller insatt på konto Inga dolda avgifter Möjlighet att sälja över disk Kontrollerade vågar

Putsning

Silver är både lätt att putsa samt ger ett snabbt och vackert resultat. Det finns ungefär lika många metoder för rengöring som det finns åsikter om vad som är bäst för densamma. Vi har valt att återge några metoder utan att lägga in pekpinnar eller värderingar om vilka vi anser vara de bästa.

Teknikmässigt finns det lite olika vägar att gå för att bli av med sulfidbeläggningen på ditt silver. De huvudsakliga kan de sammanfattas med mekanisk, kemisk, elektrolytisk och elektronisk rengöring.

Vid den kemiska rengöringen används ett medel innehållande en aktiv kemisk substans vilket löser upp silversulfiden. Vid en mekanisk rengöring innehåller rengöringsmedlet också en aktiv mekanisk substans (polermedel) som genom nötning polerar av ytan. Vid elektrolytiskt används ett annat material (vanligen aluminium). Vid elektronisk rengöring används ultraljudskavitation (små vakuumbubblor) för att skapa rengöringseffekten.

Enkla metoder hemma

Med bikarbonat

 1. Fyll en kastrull med aluminiumfolie i botten
 2. Lägg i oputsat silver så att det har kontakt med aluminiumet i botten
 3. Fyll på vatten så det täcker silvret
 4. Koka upp vattnet i kastrullen
 5. Häll i ett par teskedar bikarbonat
 6. Låt silvret ligga i lösningen tills den svarta beläggningen är borta
 7. Ta upp silvret, skölj med vatten och polera med en putsduk

Metoden tar olika lång tid beroende på hur mycket sulfidbeläggning som finns på silvret. Det kan alltså ta allt från ett par – till fem minuter. Processen som sker är elektrolytisk och aluminiumet har efteråt mörknat betydligt medan silvret blivit mer blänkande.

Rengöring med tandkräm eller ketchup

Ja, du läste faktiskt rätt. Tandkräm och ketchup är faktiskt rätt vanligt använda putsmedel. Även om det inte är något vi rekommenderar fungerar det faktiskt. Tandkräm innehåller ofta slipmedel för att bättre göra rent tänder. Därför har användandet av detta har samma slipande rengörande effekt på silvret. För ketchupen däremot är det sura ämnen vilka reagerar med silversulfiden och därför avlägsnar denna.

 1. Häll ut en liten klick på en putstrasa
 2. Gnid silvret med denna. Gnid extra mycket där det är mycket beläggning
 3. Skölj sedan av silvret
 4. Polera därefter med en torr putsduk

Rengöring med putsmedel

Det finns en mängd olika putsmedel på marknaden. Dessa kan köpas både i guldsmedsaffärer men också ofta i det vanliga varuhuset.
Ett av de vanligare är Häxan Silverputs.

silverputs

Häxan innehåller bland annat alkohol, kiseloxid, tallolja, vatten, silikon samt komplexbildare. De ingående föreningarna motverkar bildningen av ny silversulfid och det är en av fördelarna med att putsa silvret med silverputs. Det finns även impregnerade silverputsdukar vilka effektivt avlägsnar missfärgningar av sulfid på silvret.

Tips:

 • För lätt missfärgat silver räcker det ofta med en skurning, för lite mer missfärgat kan det behövas silverputs
 • För antikt silver, rådgör alltid med en professionell yrkesman innan putsning. Mycket silver har genom historien blivit skadat genom allt för hård och överambitiös putsning
 • Undvik vanliga kromputs då denna kan innehålla polermedel