Diskning
De höga temperaturer som en modern diskmaskin använder kan innebära att materialet som bladet är fäst med inne i skaftet smälter och sväller. Blad och skaft kan därför dela sig. Undvik därför att diska gammalt matsilver i maskin.
Silver är som material är mjukare än de flesta andra material vilka används i bestick. Undvik därför att diska silver tillsammans med stålbestick då onödiga repor kan uppstå. Silverbestick bör istället diskas hängande fristående. Äldre bestick har ofta blad i kolstål. Lång och onödig exponering med vatten kan därför innebära rostangrepp på knivbladet.
Vid diskning för hand bör onödigt lång blötläggning (för diskning senare) undvikas. Direkt koncentrat av diskmedel vilket hälls direkt på silvret bör också undvikas.
Torka gärna ditt silver för hand efter diskning. Torkningen har då en polerande effekt.
Använd ditt matsilver. Används matsilvret minskar behovet av putsning. Ordentligt skött är silver något vackert värdebeständigt som varar i generationer.
Tips:
- Torka ditt diskade silver med en handduk så får du samtidigt en polerande effekt!
- Diska ditt silver hängande och inte tillsammans med rostfria bestick så slipper du onödiga repor
- Diska dit antika matsilver för hand i lämplig temperatur så slipper du att dina gamla matsilverknivar delar sig