Jubileumsmynt
Även om många jubileumsmynt och minnesmynt utgivna under 1900-talet och framåt fortfarande är klassade som lagliga betalningsmedel i Sverige. Är de varken praktiska eller lämpliga för det ändamålet. Mynten i silver finns i valörerna 2 kr, 5 kr, 50 kr, 100 kr, 200 kr och 300 kr. För jubileumsmynt i guld förekommer även betydligt högre valörer.
Det finns uppgifter om personer som försökt handla med jubileumsmynt i butiker men som då har blivit nekade. Mynten mer också att betrakta som samlingsmynt och då silvervärdet beroende på valör för vissa mynt överstiger det nominella värdet gör innehavaren därför bäst i att antingen behålla mynten som samlingsföremål, lösa in mynten för det nominella värdet, eller sälja dessa för silvervärdet.
Det finns inte någon regelbundenhet för utgivandet av jubileumsmynt. Dessa ges istället ut för att fira kända svenska personligheter eller viktiga händelser som påverkat Sverige. De flesta de nyaste jubileumsmynten väger 27 gram och har en silverhalt av 92,5% (925/1000) vilket även kallas för Sterlingsilver. Denna vikt och halt innebär drygt 25 gram rent silver i varje mynt. Ett av undantagen är de 100-kronorsmynt som endast väger 16 gram, med en silvervikt på 14,8 gram.
Det intressanta med mynten är att vid tiden för prägling var det nominella värdet (det värde som finns präglat på mynten) högre än dess silvervärde. Över tiden har dock silverpriset stigit varför myntets värde för silvret vida överstiger det nominella värdet. För exempelvis jubileumsmyntet, Kungabröllopet 1976 är myntet betydligt mer värt än 50 kr.
Förpackningar för jubileumsmynt
Många av jubileumsmynten levererades ursprungligen i så kallade myntkassetter från Riksbanken. Myntkassetter skyddade från repor och fingeravtryck. I många fall har myntkassetterna dock gått sönder eller så har mynten plockats ur av ägare som velat känna på mynten. Detta är i sig vanligen inget större problem då silvermynten i de flesta fall värderas efter sitt innehåll av silver. För mynt som däremot säljs vidare till samlare är det en fördel om myntkassetten är bibehållen.
Det förekommer även att jubileumsmynt förvaras i plastkapslar i stället för i myntkassetter. Detta var vanligast hos diverse mynthus som sålde jubileumsmynt.
Att sälja jubileumsmynt
Riksbanken vilka ger ut de svenska jubileumsmynten löser även in dessa för deras nominella värde. Inlösen kan även ske på en vanlig bank, men i vissa fall då mot en avgift för av den hantering som tillkommer för banken. Eftersom de äldre minnesmynten har en låg valör jämfört med silvervärdet så är denna typ av inlösen en dålig idé. Då vi köper silvermynt både som enstaka mynt men även som hela myntsamlingar är du istället välkommen att kontakta oss.