2-kronor
De svenska tvåkronorsmynten har länge varit populära bland samlare. En av orsakerna är att de äldre 2-kronorna brukar anses som estetiskt tilltalande och vackra. En annan orsak är också för myntens höga silverinnehåll. En 2-krona har exakt dubbelt så mycket silver som motsvarande 1-krona. 2-kronorna gjordes med 80% silver fram till 1940 vilket motsvarar 12 gram rent silver per mynt. Från 1942 halverades silverhalten och fram till 1966 tillverkades mynten med 40% silverinnehåll motsvarande 5,6 gram silver. Valören fortsatte att tillverkas i ytterligare några år men då helt utan något innehåll av silver. Dessa nickelmynt är ofta något mörkare, mycket blankare och mindre slitna än de äldre varianterna med silver. Detta på grund av kortare tid i cirkulation och en i allmänhet tåligare legering.
Jubileumsutgåvorna bland 2-kronorna är vackra och kan framstå som mer värdefulla än övriga varianter. Dessa varianter präglades samtidigt i stora serier och är därför inte särskilt svåra att finna i bra skick. Ocirkulerade är dessa mynt däremot ibland värda mer. Slitna mynt har däremot alltid värdet för silvret.
2-kronorsmynten är fortfarande en giltig valör enligt Riksbanken. Däremot är de äldre 2-kronorsmynten inte giltiga som betalningsmedel. En 2-krona med silverinnehåll har samtidigt ett silvervärde som är flera gånger högre än det nominella värdet. Vill man därför få ut så mycket värde som möjligt gör man bättre i att istället sälja silvermyntet för dess silverinnehåll.