Nysilver eller ej, läs det här först
Vi har många gånger fått frågan om att titta på äkta silver. Bestick eller andra föremål som ägaren har ärvt, fått eller på annat sätt kommit över. Bestick eller andra föremål där ägaren är helt säker på att föremålen är av riktigt silver. Ibland där en arvtagare har fått berättat att denne skulle få ärva äkta silver och att det låg en förmögenhet väntande i byrålådan. Förvånansvärt ofta är det då nysilver. I fallen där ägaren inte haft kunskap att kontrollera eller har fått hjälp att tyda stämplar skulle vi sträcka oss till att påstå att en uteslutande majoritet av föremålen istället då är i nysilver. Att förutsätta att något är i silver genom att enbart titta på föremålen, utan att också undersöka stämplar på varje enskilt föremål är en dålig metod att fastställa silverinnehåll. Det är också detsamma som att inte veta. Har du frågor eller funderingar om vad som är nysilver? Kontakta oss!
Vi köper inte nysilver och vi betalar inte heller för returfrakter för nysilver som skickats in i tron att det är just äkta silver. Vi hjälper dig däremot gärna att kostnadsfritt avgöra vad som är vad. Vi köper självklart också äkta silver.
Vad är nysilver?
Nysilver är en legering med flera oädla metaller som sedan vanligen belagts med ett tunt lager med riktigt silver. Det finns ingen fastslagen standard vad ett nysilverföremål måste innehålla för metallblandning. En vanlig legering är cirka 60% koppar, 20% nickel och 20% zink. Föremålet har sedan vanligen pläterats (belagts) elektrolytiskt med ett tunt lager med riktigt silver. Något som ofta kallas Alpacka eller Argentan.
Stämpling
Det finns ett flertal olika sorters stämplar för nysilver. Det finns inte heller något krav att nysilver måste vara stämplat på ett speciellt sätt. En av de vanligare stämplingarna är EPNS. Den ursprungliga betydelsen var en förkortning från engelskans Electro-Plated Nickel Silver. I Sverige kom samma förkortning senare att bli Extra Prima Nysilver vilket finns stämplat på många nysilverföremål.
Andra vanligt förekommande stämplar är ALP, Alpacca, Alpaca, NS, Prima NS, German Plate, German Silver samt motsvarande. De olika stämplingarna och deras stavning har sitt ursprung från tillverkaren eller regionen där föremålet tillverkades.
Hur känna igen nysilver?
Det absolut enklaste sättet att känna igen nysilver är genom stämplingen. Att nysilvret saknar vad just riktigt silver oftast har. Det vill säga en kontrollstämpling.
Andra knep kan vara att leta efter genomnötning. Nysilverföremål vilka använts under lång tid har ofta det tunna silverlagret nötts igenom. Detta speciellt på undersidor och ytor där föremålet därför fått ett naturligt slitage. Det kan därför framträda en svagt gulaktig mässingston. Samma mässingsgula ton kan finnas i gravyrmönster där den tunna silverytan genomträngts vid graveringen. Vid professionell testning kan också probering användas vilken ger en färgreagens för riktigt silver.
En enkel grundregel är också, ju mer förvirrande stämpel är. Ju större sannolikhet är det då att föremålet just är nysilver. Är du tveksam vid en försäljning om vad som är silver och vad som är nysilver, Kontakta oss. Vi hjälper dig kostnadsfritt.
Vanliga missuppfattningar om silver och nysilver
Mitt silver har svartnat, därför är det äkta!
Nysilver är ofta elektrolytiskt belagt med ett tunt lager med riktigt silver. Därför reagerar det på exakt samma sätt som riktigt silver. Att det svartnat eller behöver putsas är därför inte på något sätt en garanti för att det är solitt silver.
Det är graverat, därför är det äkta silver!
Vi ser väldigt ofta graverat nysilver. Detta på både pokaler, bestick och på andra föremål. Gravyr betyder därför inte att det är äkta silver.
Det finns en skarv mellan knivbladet och skaftet, därför är det äkta silver!
Även på nysilverknivar förekommer knivblad i kolstål eller i rostfritt stål. Blad i rostfritt stål betyder således inte att det är äkta silver. Blad i stål användes för att man ville ha skärpa och undvika förslitning på bladet. Detta på både silver- och på nysilverknivar.
Det luktar silver om mina bestick, därför är det silver!
Nysilver är ofta elektrolytiskt belagt med ett tunt lager med riktigt silver. Därför reagerar det på exakt samma sätt som på riktigt silver. Att det luktar av sulfid är därför inte på något sätt en garanti för att det är solitt silver.
Det är stämplat, därför är det äkta silver!
Även nysilver är ofta stämplat. Ibland med både stiliga och fantasifulla stämplar. Rätt ofta också med omfattande stämpling. Detta utan att stämplarna behöver ha någon större betydelse eller att föremålen är av riktigt silver.
Det är fina föremål, därför är det silver!
Vi ser rätt ofta både välgjorda och vackra nysilverföremål. På samma sätt förekommer både slarvigt gjorda och inte speciellt vackra silverföremål. Hur vackert eller hantverksmässigt välgjort ett föremål är. Säger därför inget om att det skulle vara av riktigt silver.
Det kommer från ett fint hem, därför är det i silver!
Vi har genom åren sett nysilverföremål graverade med adliga namn, titlar som disponent, direktör eller häradshövding. Ett fint hem och ursprung för föremålet är därför ingen garanti att det är utfört av silver.
Det finns en stämplad krona, därför är det i äkta silver!
Visserligen förekommer kronor som symbol i flera olika länders silverstämplar. Däribland både den svenska kattfoten (tre kronor), den finska och inom den tyska silverstämplingen. Tyvärr förekommer kronor tillsammans med andra stämplade symboler även på nysilver. Är du därför det minsta tveksam? Ring eller kontakta oss istället så hjälper vi dig kostnadsfritt.
Föremålen kommer från en av de större guldsmedskedjorna, därför är det riktigt silver!
Flera av de större kedjorna sålde föremål i både silver och nysilver. Några som sålde nysilver var CG Hallberg, Guldsmedsaktiebolaget GAB och flera andra. Att föremålen därför kommer från, eller är inköpta hos en större kedja är ingen garanti för att det är riktigt silver.
Två av besticken är i silver, de andra ser identiska ut. Därför måste alla bestick vara i silver!
Många besticksserier fanns både i silver- och i nysilverutförande. När man förr i tiden också valde att komplettera bestick, var det relativt vanligt att man då köpte till det billigare alternativet nysilver. Utan att därför titta på varje besticks stämpling, kan man inte vara säker på att alla bestick i en besticksuppsättning är utförda i riktigt silver. Två föremål kan upplevas som identiska men där det vid en närmare kontroll visar sig, att det ena är utfört i nysilver men det andra i silver.
Mina bestick är från 1800-talet, därför är de i silver!
Faktum är att nysilver har en betydligt längre historia än var många tror. Redan på 1770-talet experimenterades det med nickellegeringar i Tyskland. Att ett föremål är gammalt eller ser gammalt ut, behöver därför inte betyda att det är utfört av silver.
Mina föremål är inte magnetiska, därför är de i silver!
Faktum är att nysilver sällan är magnetiskt. Varken koppar, nickel eller zink som nysilverföremål ofta är legerade av, är nämnvärt magnetiska. Att ett föremål därför inte är magnetiskt behöver inte betyda att det är utfört i silver.