Ädelmetaller spotpris världsmarknadspriser i SEK/gram Guld 676,74 kr 0.00% Silver 8,11 kr 0.00% Platina 356,43 kr 0.00% Palladium 498,57 kr 0.00%
Bra pris oavsett vikt Utbetalning direkt Inga dolda avgifter Möjlighet att sälja över disk Kontrollerade vågar

Knivblad

På nyare silverbestick är bladen som regel gjorda i rostfritt stål. På äldre knivar är däremot knivbladen inte rostfria utan gjorda i kolstål. Vilken typ av stål som finns i din kniv kan ibland provas genom att en kylskåpsmagnet hålls mot bladet. Fastnar inte magneten är bladet i rostfritt. Är bladet däremot i kolstål attraheras magneten mot bladet genom magnetism. Vissa rostfria knivblad kan trots detta vara magnetiska. Dessa är blad som är rostfria utan att vara syrafasta.

För blad med kolstål finns risken för rostangrepp. Efter varje användning bör därför besticket torkas noga. Har rostangrepp uppstått kan en kork med vilken man gnider bladet med grovt salt användas. Vissa putsmedel kan också användas.

På vissa smörknivar förekommer blad i silver. Dessa kan kännas igen genom att bladet har silverstämplar eller genom bladets karaktäristiska rundning på den som regel något mindre kniven. Tänk på att inte använda en sådan kniv som bordskniv att skära med.

Tips:

  • Har bladet börjat rosta, är bladet är i kolstål. Gör försiktigt rent bladet och avlägsna rosten för att förhindra fortsatta rostangrepp.
  • Tänk på att stål är hårdare än silver, var därför försiktig när du skär mot en gaffel.