Ädelmetaller spotpris världsmarknadspriser i SEK/gram Guld 676,74 kr 0.00% Silver 8,11 kr 0.00% Platina 356,43 kr 0.00% Palladium 498,57 kr 0.00%
Bra pris oavsett vikt Utbetalning direkt Inga dolda avgifter Möjlighet att sälja över disk Kontrollerade vågar

Frågor och svar

Vi har under fliken frågor och svar publicerat ett antal frågor vi fått genom åren. Sök gärna innan du skickar oss din fråga. Har du konstruktiva förslag på frågor som kunde vara intressanta att publicera, skicka oss i så fall dessa gärna genom mailformuläret.

Om att sälja till Silverklubben

Köper ni skadat eller buckligt silver?
Ja. Skicket eller utseende på dina silverföremål påverkar inte själva silvervärdet.
Varför skall jag sälja mitt gamla silver?
Först och främst för att gammalt skrotsilver som ligger och tar plats i byrålådan varken ger glädje eller pengar till annat. Vi erbjuder ett alternativ till detta. Ett enkelt och snabbt sätt att omvandla silverföremål till pengar. Ett säkert sätt helt utan belåningsförfarande hos pantbank, osäkra slutpriser på auktioner, provisioner till auktionsföretag, ränta på lämnade panter etc. Silvret som vi inhandlar, köps för nedsmältning och ombearbetning.
Varför har ni ingen påse som man kan beställa?
För att silver till skillnad från guld ofta är skrymmande. En kund vill sälja några få mockaskedar, en annan en silverbricka med en halvmeter i diameter. En tredje en pokal som enbart ryms i en större kartong. Det finns därför inga påsar som passar samtliga kunder och behov. En annan orsak är också att det många säljare som misstar nysilver för silver. Skulle vi erbjuda en svarspost portobetalt-tjänst, skulle tyvärr många chansa och skicka in nysilverföremål. Något som då skulle inneburit att vi fick ta igen den kostnaden på de kunder som sände in silver.
Vad är silverklubben?
Silverklubben började som en förening för ett antal personer med ett intresse för silversmide och samlande av silver. Sedan årsskiftet 2010/2011 lades inköpsverksamheten, som då blivit allt mer omfattande, helt över i ett bolag, Thaler AB med organisationsnummer 556238-3835. Företaget startade 1983.
Kan jag köpa halvfabrikat, tråd, plåt, tråd och plans genom silverklubben?
Nej inte i dagsläget.
Vad är världsmarknadspriset och varför får man inte detta för mitt gamla silver?
Silverpriset som även syns överst på vår webbsida (på vår sida översatt i svenska kr/gram). Det är det s.k. spotpriset för silver vilket handlas på de stora råvarumarknaderna. Priserna baseras på silver med 999/1000-delars renhet. Silversmycken, bestick och sådana föremål som säljs för omsmältning har normalt en lägre renhet. Dessutom tillkommer kostnader för köparen för analys och rening. Priset vi och erbjuder dig för dina silver är därför alltid som regel lägre än spotpriset. Undantag är för nära nog helt rent silver i handelsgodkända tackor. Där priserna ligger nära spotpriset. Du kan se spotpriset (världsmarknadspriset) överst på vår webbsida.
Vad innebär det att vara registrerad för handel med begagnade varor?
Det innebär att allt som köps in ska registreras och bokföras. Att information om inköpen, om säljaren för varje specifik affär ska redovisas till polisen inom en vecka från och med inköpet. Syftet är att polisen skall kunna identifiera och spåra eventuellt stöldgods. Det innebär också att alla föremål som köps in ska förvaras en månad från och med inköpet och då hållas tillgängliga för polisen om så skulle behövas. I vårt fall förvaras därför samtliga inköpta föremål i ett säkerhetslager under minst en månad efter inköpet.
Redovisar ni gjorda försäljningar till Skatteverket?
Alla inköp som görs av oss bokförs i Thaler AB. Där sparas också i bokföringen information om säljaren, köpta föremål, vikt, belopp, datum och annan relevant information.

Vi skickar inte per automatik vidare information om gjorda försäljningar från privatpersoner vidare till Skatteverket. Däremot har vi som alla näringsidkare en skyldighet att uppge information om transaktioner vid en kontroll.

För privatperson gäller följande ur Skatteverkets broschyr SKV 344

”Enstaka försäljningar av t.ex. en köpt tavla, en fotografisamling, en frimärkssamling eller liknande ska beskattas i inkomstslaget kapital. När det gäller enstaka försäljningar av tillgångar som du har haft för personligt bruk gäller att vinster upp till 50 000 kr per år är skattefria. Om din vinst är högre ska du betala skatt på den överskjutande delen.”

Är du osäker på vad du kan sälja och vilka skattemässiga konsekvenser detta får, bör du kontakta Skatteverket.

Varför skriver ni inte ut vad ni betalar på er webbsida?

Först och främst för att vi alltid försöker göra en helhetsbedömning vad kunden vill sälja och vad det kan vara värt. Många gånger är ett silverföremål värt betydligt mer än enbart skrotvärdet. Vi sätter stor stolthet i att inte enbart basera värde på silver utifrån ett skrotvärde. Vi har i skrivande stund räddat föremål från Atelier Borgila, 1700-tals silver och annat fint silver från försäljning som skrot. Föremål där säljaren trott sig enbart kunna få betalt för skrotvärdet. I sådana fall rekommenderar vi säljaren en lämplig försäljningskanal och lämnar om möjligt ett uppskattat värde på föremålet.

För föremål vilka enbart har metallvärdet, baseras också priset på en mängd olika faktorer. Världsmarknadspriser, valutakurser, vikt och halt på föremålen. Priset förändras kontinuerligt då de yttre omständigheterna för det förändras. Kontakta oss så ska vi försöka lämna ett pris du kan bli nöjd och som är bättre än du kan få på annat håll.

Varför är ni ibland svåra att få tag på?
Vi är ibland upptagna med kundbesök, värderingar i samband med bouppteckningar. Lämna ett meddelande, eller skicka ett mail om du inte får tag på oss, så ringer vi upp.
Är det lagligt att smälta gamla silvermynt?
Det finns både rykten och myter kring det olagliga med att sälja silvermynt för omsmältning. Om det är lagligt eller olagligt att sälja så kallade legal tender, alltså lagliga betalningsmedel för omsmältning. För att utvinna silvret ur mynten. Ryktena har sitt ursprung i att det faktiskt har varit olagligt att just förstöra lagliga betalningsmedel, bland annat då silvermynt i Sverige. Numera är det däremot inget olagligt med att smälta och rena fram silver ur silvermynt. Mynt med samlarvärde kan däremot betala sig bättre än skrotpriset på silver. Ett mynt med silverinnehåll måste också renas för att silvret ska kunna användas till andra användningsområden, exempelvis för smycken. Detta med tanke på nickelinnehållet. Kontakta oss gärna om du har guld- eller silvermynt att sälja.
Köper ni ostämplat silver?
Ja, vi har flera företagskunder som säljer granulat från elektronikåtervinning, industriellt silver från framkallningsbad eller liknande. Vi utför oftast en analys av materialet vid sådana inköp.
Jag har ostämplat klippskrot och krats från tidigare silversmidesverksamhet, köper ni det?
Ja, vi har alltid möjlighet att analysera silver även om det är ostämplat.
Vad köper ni?
Vi köper kort och gott ditt silver, vi köper inte nysilver. Är det äkta silver, köper vi det.
Varför skiljer det sig i pris mellan olika renhetshalter?
För att orent silver, skrotsilver eller silver med låg silverhalt, förutsätter rening och omsmältning för att gå att använda till annat.

För att lägre silverhalt i ett föremål också innebär lägre viktmängd silver i mängden material som måste renas. Då kostnader för rening baseras på vikten på föremålet, innebär det att ju lägre silverhalten är, ju dyrare blir reningen för oss.

Kan jag få kontant betalt?
Nej, vi har helt valt att undvika hantering med kontanter på grund av risker för både kunder och personal med just kontanthantering. Du får däremot betalt direkt i samband med en försäljning. Du får också pengarna insatta på ditt konto enkelt och bekvämt.
Hur får jag betalt?
Via banköverföring till säljarens bankkontonummer. Vi kommer även genom vårt samarbete med Handelsbanken kunna erbjuda betalning till (insättning på) kort. Vid besök betalar vi ut i samband med att affären genomförs. Vid inskickade föremål betalar vi ut inom 24 timmar från det att vi fått ett föremål till oss, kontrollvägt och kontrollerat halten.
Kräver ni kvitto på silvret ni köper?
Ja, vi kräver alltid vid besök att den säljande parten skriver ett kvitto på silvret som säljs och att den säljande parten identifierar sig. Detta för att undvika stöldgods. Vid långväga affärer kontrollerar vi identiteten genom andra tillvägagångssätt, däribland folkbokföringsregistret.

Vi kräver däremot inte att ett ursprungskvitto skall finnas i samband med försäljning. Ofta har silver kommit ägaren tillhanda genom arv, gåva eller på andra sätt. Därför har ursprungskvittot från inköpet för länge sedan förkommit.

Misstänker vi stöldgods har vi en skyldighet att informera polisen om detta. Vi är registrerade för vår verksamhet och vi redovisar alla inköp vi gör till polisen.

Avräknar ni en generell avgång på föremål ni köper?
Nej, vi beräknar ingen generell avgång. Priset vi kommunicerar står vi för.

Vi baserar våra priser på halt och faktisk vikt. Däremot avräknar sådan vikt som för pärlor, stenar, rostfria blad, fyllning i skaft och andra oädla material.

Ifall du jämför priser bör du också läsa eventuell finstilt text och kräva besked om eventuell beräknad avgång och andra kostnader. Vissa aktörer beräknar avgång, utan att detta redovisas tydligt när priserna kommuniceras ut. Detta är tyvärr också ett vanligt knep med lockpriser.

Kan jag känna mig säker när jag säljer mitt silver till silverklubben?
Ja, vi har en lång rad nöjda referenser hos både nöjda privatpersoner och företagskunder. Vi som köper är personer med lång erfarenhet av just silver som material, samlande av silver och bearbetning av detsamma.

Allt material vi köper in smälts ned. Vi handlar inte heller med antikviteter varför vi aldrig köper antikföremål för egen vidareförsäljning.

Jag har hittat ett bättre pris på en utländsk sajt, kan ni matcha det?
Först och främst skall du som säljare självklart leta runt och hitta en köpare du tycker verkar bra, som betalar bra och som du känner förtroende för.

Tänk då på att vissa som skriver ett inköpspris för silver, baserar värdet och inköpspriser de skriver på själva silverinnehållet.

D.v.s. 1 kilo gafflar och skedar som har stämpeln 830 innehåller i legeringen 83% silver och därför enbart 830 gram rent silver. Gram- eller kilopriset som skrivits ut och som en viss aktör betalar för, är för de 830 grammen rent silver som ett kilot skrot innehåller i exemplet ovan. Alltså inte kilot med bestick som skall säljas.

När vi kommunicerar priser för ett silverföremål är vi noga med att det är hela vikten silver vi lämnar pris på, alltså inte enbart det uträknade rena silverinnehållet. Vi har heller inga dolda kostnader för avgång eller administrationsavgifter som tillkommer.

De enda gångerna vi avräknar vikt och s.k. avgång, är ifall föremålen innehåller stenar, pärlor, sand- eller gipsfyllningar, rostfria blad eller andra oädla material. Vi är då noga att alltid kommunicera detta i kontakten med kunden.

Priset vi lämnar är också baserat på långsiktighet. På att vi också betalar för oss, på de kostnader vi har för analys, hantering, rening, kontroll, säkerhetslagring, inköpsredovisning till myndigheter och en hel rad andra kostnader.

Ett förslag om du vill ha bättre betalt, är att du i så fall slår dig ihop med några bekanta som också har silver de vill sälja och du därför har lite större volymer att sälja.

Är ni ett företag?
Silverklubben började ursprungligen som en förening för silverintresserade. Hobbyverksamheten med smide och samlande fortgår. Dock lades inköpsverksamheten sedan årsskiftet 2010/2011 över i ett bolag då denna blivit allt mer omfattande.

Om guld

Köper ni guld?
Ja, i undantagsfall köper vi guld!
Varför annonserar ni inte efter guldinköp?
Helt enkelt för att vi arbetar mindre med guld som material. Vi tillhör inte heller de kommersiella guldhandlare som uppkommit i stort antal på senare tid.

Vi är specialiserade på silver och har arbetat med silver som material och silverföremål under lång tid.

Är guld mycket dyrare än silver?
Guld kostar i ren form i dagsläget ungefär 60 gånger mer än motsvarande mängd (vikt) silver.
Var säljer man guld bäst?
Vi rekommenderar att du frågar oss och sedan jämför priserna vi lämnat med några de seriösa guldsmedjorna som finns eller något av de större pantkontoren, för att få en korrekt haltangivelse, korrekt vikt och därför också en korrekt betalning för ditt guld.

Om silver

Vilka silverhalter finns det?
Silver finns i en mängd olika halter. I Sverige är 830, dvs. 830/1000-delars renhet vanligast. För smycken är 925/1000-delars renhet som är vanligast. Utomlands finns bland annat silverföremål med 800/1000-, 750/1000- och 835/1000-delars renhet.
Vad är avgång?
Avgång är normalt den andel som beräknas försvinna vid smältning och rening.
Vilka svenska mynt innehåller silver?
Svenska femkronor med silverinnehåll präglades fram till 1971. Svenska enkronor fram till 1942 innehåller 80 procent silver. Året 1942 förekom både 80-procentiga samt 40-procentiga mynt. Enkronor fram till 1968 vilket var det sista året med silver i enkronor höll 40 procent silver. 1968 förekom mynt med silverinnehåll och utan.

Svenska 50-öringar med silverinnehåll fanns fram till 1961. 50-öringar före 1961 präglades även utan silverinnehåll. 50-öringar i rent nickel präglades under åren 1920-1924 samt åren 1940, 1946-1947. Dessa nickelmynt skiljer sig dock i utseende mot dem i silver.

Svenska 25-öringar med silverinnehåll präglades fram till 1961.
25-öringar förekom även före 1961 utan silverinnehåll. Det präglades 25-öringar i rent nickel under åren 1920, 1940-1941 samt 1946-1947. Dessa nickelmynt skiljer sig dock i utseende mot dem i silver.

Svenska 10-öringar med silverinnehåll präglades fram till 1962.
10-öringar förekom även före 1962 utan silverinnehåll. Åren 1920-1925, 1940-1941 och 1946-1947 präglades 10-öringar i nickel. Dessa nickelmynt skiljer sig dock i utseende mot dem i silver. Högsta silverhalt för 10-öringarna var 40 procent.

Hur vet jag vad mitt silver kommer ifrån?
Leta efter stämplar. Utifrån stämplar kan man utläsa mycket.
Hur känner jag igen nysilver?
Nysilver är ofta stämplat NS, PRIMA NS, ALPACA, ALP, EP.NS EPALP, PLATE eller PLAT. Det kan även vara stämplat GERMAN SILVER, GERMAN PLATE.

Läs också avsnittet nysilver eller ej.

Det kan även finnas andra stämplar, maila oss så hjälper vi dig med stämplarna.

Nysilver har inget att göra med att silvret är nyare.

Var hittar jag stämpeln?
Stämplar kan finnas på lite olika ställen. På bestick hittas ofta stämpeln på skaftet. På pokaler kan de återfinnas på kanter, undertill. Kontakta oss om du är osäker om en stämpel.
Varför svartnar mitt silver?
Silver svartnar då det sulfiderar. Det reagerar på svavel i luften. Ju sämre luftförhållanden, ju fortare svartnar silvret. Läs gärna mer under skötseltips.
Vad är nysilver?
Nysilver kan vara flera olika saker, däribland mässing som legerats nickel, som genom nicklet får en silverfärgad yta.

Nysilver kan också att föremålets yta belagts elektrolytiskt (pläterats) med äkta silver men där stommen består av oädlare material.

Är nysilver värt något?
Inte för oss. Det kan möjligen ha ett försäljningsvärde som bruksföremål på loppmarknad eller motsvarande.
Vad är mitt silver värt??
Antikt silver i bra skick betalar sig oftast bättre som just antikvitet än själva metallvärdet. Detsamma kan sägas om väl utförda, fina, hela eller sällsynta smycken.

Graverat silver, gamla svartnade graverade silverbestick, trasiga smycken, graverade pokaler eller fat vunna vid någon tävling är ofta enbart värda själva skrotvärdet.

Precis som med all metall är en ren råvara och en sällsynt vara alltid mer värd än en skrotprodukt.

Hur renas silver?
Silver renas normalt genom upplösning i syra för bildande av silvernitrit. När silvernitrit bildats, tillsätts koppar och därigenom skapas exempelvis kopparnitrit och det renare silvret fälls ut. Lösningen filtreras därefter.

För framställning av riktigt rent silver (investeringssilver) förekommer också ofta kombinationen med elektrolytisk rening.

Vad är finsilver?
Finsilver är en beteckning för silver som är rent och inte är legerat. Uttrycket finsilver syftar därför på nära nog hundraprocentigt rent silver eller snarare industriellt med beteckningen 999/1000-delar silver.

Finsilver är som material väsentligt mjukare än det silver vi finner i fat, bestick och andra vardagsföremål.

Bortsett från användande inom elektronik finns flera andra användningsområden, däribland som rent investeringsobjekt i tackform.

Varför står det rostfritt på knivbladet på min silverkniv?
För att knivblad i silver (med undantag för bland annat smörknivar) skulle nötas för fort. Därför är ett hårdare och mer tåligt material att föredra i själva bladet.
Hur stämplas renheten i silver?
Silver stämplas oftast med tal eller en benämning som informerar om renheten, Sterlingsilver (vanligt i smycken) stämplas exempelvis 925 och ibland med just Sterling. 925 står för 92,5 % silver.

Lägsta tillåtna silverhalt för bearbetat silver är i Sverige är 800 (genom EU-inträdet även om 830 är det vanligaste, dvs. en legering med 83 procent silver. Arbeten med lägre silverhalt än 800 (830) får i Sverige inte kallas för äkta silver. I utlandet är dock ofta lägre renheter vanliga. Äldre tyskt silver är ofta 800/1000-delars renhet.

Hur vet jag om mitt silver är massivt?
Detta är något som man vet efter att ha inspekterat silvret, kontrollerat stämplar m.m.

Knivar i silver har ofta blad i rostfritt, skaftdelen fylld med sand, tenn eller andra material. Annat silver kan vara skruvat med stålmuttrar, ljusstakar och pokaler kan vara fyllda med gips eller cement för att stå stadigt.

Funderar du på att sälja? Maila oss så hjälper vi dig.

Kan massivt silver sammanfogat med oädla material vara stämplade som silver?
Ja.
Hur utvinns silver?
Silver finns naturligt i ren form i naturen samt som en legering med guld liksom med många andra ämnen. Mest silver produceras som en biprodukt vid koppar-, guld-, bly- och zinkframställning.

Kända silvergruvor i Sverige är bland annat silvergruvan i Sala, en gruva som i folkmun kommit att ge just Sala namnet Silverstaden, ett namn som tillkommit just från stadens långa historik av silverutvinning (www.salasilvergruva.se).

Hur testar man gammalt eller ostämplat silver?
Silver kan analyseras på flera olika sätt. Hos analysföretag är det vanligaste elektronisk analys. Andra tester är probersyra, där syrans färgreaktion med silvret avslöjar om det är silverinnehåll eller ej.
Hur vet jag om det är silver?
Är du osäker om det är äkta silver hjälper vi dig med stämplarna. Om stämplar saknas kan vi också göra ett enkelt syratest.

Svenskt silver är (om det inte är hemgjorda smycken) som regel alltid stämplat.

Hur handlas silver som råvara?
Rent silver (som metall) handlas som ren råvara på råvarubörser i måttenheten troy ounce (1 troy ounce ozt = 31,1034768 gram). Silver handlas också som certifikat.

Renheten på silver som handelsvara är 999/1000-delar eller bättre, alltså väldigt rent. Det silver som används i bestick, smycken och annat håller alltså en lägre renhetsgrad.

Hur vanligt är silver som del betalningsmedel, mynt etc?
Annat än utgivet som samlings- och jubileumsmynt, idag väldigt sällsynt förekommande om ens överhuvudtaget.

Sverige minskade successivt silverhalten i mynt för att som sista året 1968, ha enkronor innehållande 40 procent silver. Silvret ersattes samma år med mynt präglade i kopparnickel.

Vad är er ambition med webbplatsen?
Ambitionen är att denna på sikt skall bli en informationsportal kring silver, silversmide samt silverföremål.

Att skapa sökbar databas på olika namnstämplar, ortsmärken både till form och olika ursprung.

Vad är en kontrollstämpel?
En kontrollstämpel är en ansvarsstämpel där den som är registrerad på stämpeln garanterar föremålets halt av ädelmetall. Den s.k. kattfoten är en kontrollstämpel.

kattfotenkel
Publicerat med tillstånd från Swedac

Vad är en namnstämpel?
En namnstämpel är en registrerad stämpel med en kombination vilken utgörs av minst två bokstäver stämplade i en rektangulär ram. Läs mer om namnstämplar.

För att en stämpel skall få användas på ädelmetallarbeten i Sverige skall stämpeln vara registrerad och godkänd av SWEDAC. Vissa undantag kan göras för personer eller organisationer vilka är registrerade hos Ädelmetalkonventionen. Läs mer under avsnittet så läser du stämpeln.

Vad är Ädelmetallkonventionen?
Ädelmetallkonventionen (Konventionen om kontroll och märkning av ädelmetallarbeten) www.hallmarkingconvention.org är en överenskommelse mellan ett antal europiska länder om en gemensam så kallad CCM-stämpel (Common Control Mark).

Överenskommelsen gäller för guld-, silver- och platinaarbeten eftersträvande till att skapa enhetliga regler inom Europa.

Konventionen innebär att föremål tillverkade i något europeiskt land vilket tillhör konventionen kan exportera ädelmetallföremål till andra medlemsländer tillhörande konventionen utan krav på några extra kontroller i det importerande landet så länge konventionens regelverk efterföljs.

Vad betyder ciselering?
Ciselering kommer från franskans ”ciseau” betydande mejsel. Begreppet ciselering är konsten att med mejsel, hammare och puns åstadkomma reliefutsmyckning på ett metallbleck.
Vad betyder corpussilver?
Corpus är latin för ”kropp”. Begreppet corpussilver används vanligen för föremål som kannor, skålar, bägare, vaser och motsvarande.