Ädelmetaller spotpris världsmarknadspriser i SEK/gram Guld 771,90 kr -0.51% Silver 9,68 kr -2.46% Platina 317,89 kr -1.00% Palladium 300,83 kr -0.74%
Bra pris oavsett vikt Direktbetalning via Swish eller insatt på konto Inga dolda avgifter Möjlighet att sälja över disk Kontrollerade vågar

Silverbestick

Matsilver och silverbestick

Det finns en lång svensk tradition av svenskt matsilver, svenska silverbestick och nationellt svenskt silverhantverk. Där design med olika serier med svenska silverbestick ofta därför har kommit att leva och tillverkas i flera generationer.

Den gamla traditionen med vita linnedukar, finporslin uppdukat med silverbestick har däremot till stora delar samtidigt försvunnit idag. Nytillverkning, efterfrågan och nyförsäljningen av matsilver för användande som bestick har därför minskat väsentligt mot tidigare nivåer.

Försäljning och hur vi köper silver 

Vi har som professionell handlare och köpare av silver under många år också köpt in åtskilliga ton matsilver. När vi också köper silver är vi samtidigt alltid noggranna med att sortera, värdera och inte bara smälta sådana bestick eller andra föremål där det kan finnas högre värde än det rena smältvärdet. Istället alltid då upplysa säljaren när sådana värden finns.

Vid inköp och när vi köper silver så smälts silvret huvudsakligen då alltid om, renas och omarbetas till att bli andra föremål. Du behöver därför inte oroa dig att gammalt släktsilver kommer ut igen på marknaden. Så sammanfattat, vi erbjuder en snabb, professionell och smidig process när du vill sälja silver. Vi köper silver – enkelt och tryggt.

Vi har som följer valt att sammanställa några av de vanligaste svenska tillverkarna av silverbestick och de vanligaste matsilvermodellerna i Sverige. Observera att flera av matsilvermodellerna i silver även finns i nysilverutförande. Där nysilverbesticken inte är något vi köper till skillnad mot silverbesticken. Är du osäker på vilken serie du har, kontakta oss gärna.

Bland de vanligaste tillverkarna i modern tid var
Alton
GAB (Guldsmedsaktiebolaget).
MGAB (Markströms Guldsmeds Aktiebolag i Uppsala).
MEMA (Metallmanufaktur AB, kom senare att följas av Mema och Gense).
CGH (Hallbergs Guldsmeds AB, kom senare att bli enbart Hallbergs och Guldfynd).
CESON (Ceson Guldvaru AB, bröderna Carlsson).

Listan med matsilverbestick är på intet sätt komplett utan kommer kompletteras efterhand. Har du frågor är du givetvis välkommen att kontakta oss.

Listan med matsilverbestick
Alton
Alice
Birgitta
Chippendale
Chippendale Juveel
CPB 2901 (Carl Philip Bernadotte)
Dopskeden klockan
Disa
Eva
Finnmyrten COP
Gammal Dansk
Gammal Fransk
Haga
Herrgård
Olga
Patricia
Prins Albert
Prinsess
Rosenholm
Rådhus
Sachsisk
Sten Sture
Stockholm
Stockholm blank
Strömsholm
Svensk spets (svensk spetsig)
Svensk Juveel
Symfoni
Tornedal
Uppsala
Vasa