Ädelmetaller spotpris världsmarknadspriser i SEK/gram Guld 808,68 kr -0.78% Silver 9,46 kr -0.77% Platina 320,01 kr -0.85% Palladium 350,51 kr -0.96%
Bra pris oavsett vikt Direktbetalning via Swish eller insatt på konto Inga dolda avgifter Möjlighet att sälja över disk Kontrollerade vågar

En ny era för silver

okt 7, 2012 by Lars Lundbäck // Kommentarer inaktiverade för En ny era för silver

En ny era för silveranvändning
För många av oss är det inom silversmidet, från smycken och bruksföremål där vi oftast stöter på silver som material.
 
Under en lång period var det främsta användandet för silver inom framkallningsindustrin. Som mest utgjorde fotografiska efterfrågan nästan 50% av marknaden. Teknikskiftet från våtfilm till digitala bilder har gjort att användandet av silver från den specifika industrin minskat avsevärt.
 
Ett viktigt annat användningsområde för silver var vardaglig valuta, eller mynt för att vara mer exakt. För valuta kom silveranvändandet att minska succesivt. I Sverige försvann silvret helt från enkronor 1968 och från femkronor tre år senare. Efter detta har silver enbart återfunnits i jubileumsmynt. Sista året för silver i det traditionella amerikanska dollarmyntet var 1964.
 
Silver har samtidigt som alltid väldigt unika egenskaper. Det är också från dessa egenskaper som inneburit att andra viktiga användningsområden utvecklats. En viktig del i detta är att industrins efterfrågan på silver inte längre kommer från ett enda fält utan från en rad olika tillämpningar.
 
Detta faktum gör att prognosen för silver efterfrågan beräknas bli mer positiv och stabil. När efterfrågan från en industrigren faller kan andra komma att kompensera nedgången. Några av användningsområdena vilka fortfarande är i sin linda är:
 
Solid-State Lighting (SSL), som använder halvledare för att producera ljus med antingen lysdioder (LED) eller organiska lysdioder (OLED). SSL används i trafikljus och vissa fordonsstrålkastare.
 
Radio Frequency Identification (RFID) använder tryckt silverbläck gjorda silvernitrat. RFID-chip har blivit så vanligt förekommande, är det svårt att hitta någon ny produkt där inte RFID förekommer. Användningsområdena av RFID är allt från chipmärkning av djur, digitala dörrnycklar, RFID-chip i kort och mycket annat.
 
Superkondensatorer och supraledare, bilkatalysatorer, och nya typer av mer effektiva batterier är andra nya användningsområden för silver.
 
Medicinska tillämpningar som aseptiska beläggningar för kirurgi, antibakteriella förband och tyger är andra användningsområden. Andra medicinska områden är vissa salter där silver bidrar till att förhindra infektionsrisken hos nyfödda.
 
Andra efterfrågandeområden där silvrets bakteriedödande egenskaper kommer till nytta, är vattenreningssystem, tvättmaskiner, luftkonditionering och kylanläggningar. NASA använde exempelvis silver för att sterilisera återvunnet vatten ombord på rymdfärjan.
 
Silver förekommer även i livsmedelsförpackningar. Vissa tillverkare av kommersiella ismaskiner använder silver-inbäddade slangar, klämmor, rördelar och andra ställen där avlagringar kan byggas upp och bakterier därför kan ansamlas. Silver används också för att hålla frukt, grönsaker och snittblommor färska under transporten.
 
Andra konsumentprodukter för vardagsanvändande är smink, antibakteriella tvålar och köksartiklar, hand- och luftdesinfektionsmedel, samt inte minst kläder med invända silvertrådar.
 
Även om efterfrågan från vart och ett av dessa användningsområden är relativt blygsam, har antalet användningsområden blivit så många och blivit allt fler, varför den totala efterfrågan väntas öka kraftigt de kommande åren. De industriella applikationer där de största ökningarna bedöms vara i solpaneler, batterier, SSL och RFID.
 
Källor:
The Silver institute
Casey Research
GFMS


Comments are closed.