Ädelmetaller spotpris världsmarknadspriser i SEK/gram Guld 831,72 kr 0.00% Silver 10,84 kr 0.00% Platina 374,31 kr 0.00% Palladium 347,89 kr 0.00%
Bra pris oavsett vikt Direktbetalning via Swish eller insatt på konto Inga dolda avgifter Möjlighet att sälja över disk Kontrollerade vågar

Gjuta i silver

Silversmide
Att gjuta i silver kan ge de mest fantastiska former. Gjutning är också något som kan vara ett första steg innan det gjutna silverstycket bearbetas vidare till den färdiga formen. Gjutformar kan skapas i speciellt värmetåligt gips. Att bara hälla det gjutna silvret i vatten kan också skapa de mest intressanta former, är man inte nöjd med formen på det stelnade silvret, smälts silvret på nytt och hälls på nytt i vatten.

En silversmed har många verktyg. Precis som vid allt hantverk, är bra verktyg något som underlättar arbetet. Nedan syns silversmedens arbetsplats, där många timmar tillbringas för att skapa vackra silverföremål.

arbete

Vaxmetoden
För att skapa modeller för gjutning används ofta vax. En kopia av det som silversmeden vill skapa görs först i vax. Efter detta bäddas vaxföremålet med så kallad inbäddningsmassa, ett slags gips som tål höga temperaturer. En ingötkanal görs också i formen. När gipset sedan stelnat, värms formen upp och vaxet förångas. Kvar finns ett hållutrymme färdigt för gjutning.
Färdigt silver för silversmide finns att köpa. För den som vill göra detta. Färdigt silvermaterials säljs i former av plåt, plans (fyrkantiga stänger) eller tråd.

Slunggjutning
Många metaller som smälts får hög ytspänning, detta innebär att den smälta metallen drar ihop sig likt en kula. För att därför pressa ut den smälta metallen i gjutformen finns därför så kallad slunggjutning, en gjutteknik där både formen och det smälta silvret sätts i rotation, där centrifugalkraften pressar ut det smälta silvret i gjutformen.

Del 1:

Del 2:

Del 3:

Silversmideskurs
Ingen planerad för tillfället.